Türk fotoğrafının önemli ismi Gültekin Çizgen ile tanışıklığımız eskiye dayanır. Bu seferki İstanbul ziyaretimde kendisiyle oturup sohbet etme fırsatı bulduk. Hem de bizzat kurucusu olduğu İstanbul Fotoğraf Müzesi’nde.
Biraz özgeçmişinden bahsedelim. Gültekin Çizgen, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Bölümü’nü bitirdi. 50 yılı aşkın profesyonel sanat yaşantısında audiovisual fotoğraf, illustrasyon ve sanatsal cam üretti. Tüm bu alanlarda müze koleksiyonlarına ve kitaplıklara girmiş basılı eserleri vardır. Özellikle fotoğraf ve sanat üzerine yazdığı 10 kitabıyla Türk fotogfafına yaptığı katkı büyüktür.
Yetiştirdiği onlarca yeni ismi sanatsal fotoğraf ve meslek uygulamaları alanına kazandırdı. Dönemini ve sonraki kuşakları sanat ortamındaki “yerlilik” duruşu ve çalışmalarıyla derinden etkiledi.
Fotoğrafları yurt dışında 13 ülkede ve Türkiye’de kisisel olarak çok sayıda sergilendi. Yapım ve yönetimini üstlendiği yüzlerce multivizyon programı ABD’den Kazakistan’a kadar 24 ülkede gösterildi.
18 fotoğraf albümü, 6 adet fotoğrafın tekniği ve estetiği kitabı, 2 adet anı, 1 adet gezi, 6 adet “Fotoğraf Geçidi 2010” küratörlüğü, albüm ve fotoğraf okumaları, 7 cilt Yeni Fotoğraf Dergisi, 20 adet resim tekniği ve sanatsal cam üzerine katalog olmak üzere 70 adet telif yayını yazarıdır.
Yeni Fotoğraf Dergisi’nin kurucusu Çizgen, Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Enstitüsü kurucu onur üyesidir. Profesyonel Tanıtım Fotoğrafçıları Derneği kurucu başkanlığını da yapmış olan Çizgen, dijital teknolojilerin kültürel yaşama etkilerini araştıran, sanat, bilim, teknoloji disiplinlerini buluşturan, yaratıcı çalışmaları destekleyen İstanbul Dijital Kültür ve Sanat Vakfı kurucu yönetim kuruluyla, Salı Fotoğraf Grubu üyesidir. Fototrek — Fotoğraf Merkezi sanat yönetmeni olarak İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında “Fotoğraf Geçidi 2010” projesini yürüten Çizgen, U. Varlı Fotoğraf Sanatı Galerisi’nin de sanat yönetmenliğini yapıyor.
“Fatih Belediyesi – Fotoğraf Dostları Derneği İSTANBUL FOTOĞRAF MÜZESİ” kuruluş insiyatifini başlatan Çizgen, Fotoğraf Dostları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve küratörüdür.
Gültekin Çizgen için sanat, üretmek ve paylaşmak anlamına geliyor. Tüm sanatsal kariyerinde “fotoğraf sanatı“nın ülkemizde kavramlaşması için çalıştı. 500 bin adetlik dia arşiviyle, çeşitli tanıtım projeleri içinde profesyonel fotoğraf uygulamalarıyla, sanatsal hizmetlerini sürdüren Çizgen, eski İstanbul’da, Kadırga’da kendi binasında, yeni sanatsal projeler peşinde çalışmalarına tam zamanlı olarak devam ediyor.
Kendisine fotoğrafla dolu daha nice yıllar diliyorum.